Perpetuum mobile

‘Van wens naar werkelijkheid’

De creatiespiraal (Marinus Knoope) bestaat uit twaalf fasen die stappen vertegenwoordigen in het creatieproces ‘van wens naar werkelijkheid’. Dit creatieve proces is een doorlopend proces waaraan in feite nooit een einde komt. Op het moment dat we een wens realiseren, biedt die realiteit alweer de inspiratie voor nieuwe wensen ‘de voortdurende beweging’.Lees meer

Zo ga je om met andere kleuren op je werk, in je organisatie

Welke gedragsstijl is de jouwe?

Drijft je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Botst het gematigde karakter van je geliefde met je eigen enthousiasme? Sommige mensen beweren dat zij omringd worden door idioten. Zij begrijpen hun collega's of familie niet, hoe ze ook hun best doen. Als je echter meer inzicht hebt in het gedrag van de ander, en dat van jezelf, kun je beter met de ander communiceren.

Een veelgebruikte methode daarvoor is het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren. Ben je bijvoorbeeld rood, dan wil je snel tot de kern van de zaak komen. Heb je voornamelijk gele kanten, dan ben je snel enthousiast, groen staat voor stabiliteit en blauwe eigenschappen hebben te maken met informatie en details.

Thomas Erikson leert je om op praktische en eenvoudige wijze dit kleurenschema toe te passen. Omringd door idioten helpt je collega's, vrienden en familie beter te begrijpen.

Lees meer

Complimenten

Complimenten geven of krijgen is positieve feedback. Het motiveert en geeft je zelfvertrouwen een boost. Wij Nederlanders zijn doorgaans niet zo scheutig met het geven van positieve feedback. Het ontvangen ervan wimpelen we vaak weg.

Wat is het effect van complimenten geven en ontvangen? En… hoe pak je het aan?

Lees meer

Teamwork

Waar staat jouw team?


• een team naar een volgende fasen laten ontwikkelen door de onderliggende denkpatronen in ontwikkeling te krijgen.

• gezamenlijk nieuwe, gewenste gedachten ontwikkelen en ervaringen opdoen.

• Teamleden zicht geven op hun interactiepatronen en verantwoordelijkheid laten nemen voor een ieders aandeel.

• Verbeteringen voor het hele team door ontwikkelingsconflicten bespreekbaar te maken.


Lees meer

SMART

Je wilt je team, orkest of jezelf op een bepaald gebied verbeteren... formuleer je doel(en) SMART.

SMART is een methodiek; het is geen doel op zich!


Lees meer

Mental Coaching

Het 5G-model , dankt zijn naam aan de vijf G's (gebeurtenis, gedachten, gevoelens, gedrag, gevolg). De centrale gedachte bij dit model is het uitgangspunt van de rationeel-emotieve therapie (RET) ontwikkeld door Albert Ellis. Gedachten zijn de veroorzakers van emoties, niet de situatie (gebeurtenis) zelf. Stel je voor dat je als muzikant een solo moet spelen tijdens een muziekconcours (wedstrijd). In je gedachten zal de druk om te presteren hoger zijn dan wanneer je thuis of met het orkest repeteert. De vraag is dan: 'Welke gedachte leidt bij mij als muzikant tot het beste resultaat?'

Lees meer

10 tips voor zelfmotivatie

1. Investeer in jezelf!

Als je wilt groeien, investeer dan minstens een uur per dag (een leven lang) in jezelf. Lees een goed boek, luister naar of maak muziek, maak een wandeling, … Het werkt inspirerend en motiverend!

2. Verlaat je comfortzone!
Speel niet op safe, maar daag jezelf uit. Het is verleidelijk te doen wat je altijd doet en waar je goed in bent, maar je hebt waarschijnlijk meerdere talenten en daar kom je pas achter als je je comfortzone verlaat.

3. Fouten maken mag!
Wees niet bang om fouten te maken en beschouw het zeker niet als falen. Je leert er alleen maar van!

4. Durf te dromen!
Wuif je plannen en dromen niet op voorhand weg omdat ze zo onrealistisch lijken of omdat anderen je voor gek verklaren. Houd alle opties open en kijk naar de mogelijkheden. In het ergste geval mislukt het, maar heb je het wel geprobeerd.

‘Success is going from failure to failure without loss of enthusiasm.’ (Winston Churchill)

5. Maak af waaraan je begint!
Plannen maken is plezierig, maar realiseer ze ook. Maak er een gewoonte van pas aan iets nieuws te beginnen zodra je een taak voltooid hebt. Want onafgeronde taken geven een onbevredigd gevoel en blijven voortdurend rondspoken in je hoofd.

6. Leef in het ‘nu’!
Je kunt toekomstplannen maken of terugkijken, maar je leeft op dit moment. Waar sta je? …en waar wil je heen?  Breng je doel(en) elke dag bewust een stapje dichterbij.

7. Lach elke dag!
Lachen is plezierig, gezond en het verlaagt de stress. In een stressvrije omgeving ben je gemotiveerder en kost het je minder moeite om dingen aan te pakken.

8. Start klein, denk groot!
Je kunt tientallen redenen verzinnen waarom iets niet lukt, maar laat die je niet weerhouden om eraan te beginnen. Geloof in eigen kunnen – ook al is de kans klein dat het een succes wordt - en laat je niet weerhouden door valse bescheidenheid, pessimisme of angst.

9. Doe alles met plezier!
Streef ernaar om dingen te doen die je energie geven. Sta positief in het leven en laat je niet meeslepen door negativiteit, geklaag en geroddel. Houd onplezierige zaken kritisch tegen het licht en verander je houding of neem afscheid van deze zaken.

10. Hou vol!
Geef niet op als het eens tegen zit of een periode moeizaam gaat. Realiseer je dan waar je het voor doet. De voldoening is des te groter als het uiteindelijk wel lukt!


Lees meer

Socratisch Gesprek

De Socratische Methode

Tweeduizend jaar geleden wist Socrates het al: de beste manier om een probleem op te lossen, is door de juiste vragen te stellen. De oudste en (nog steeds) een van de beste manieren om leerlingen te leren om kritisch te denken, is de Socratische methode.

Lees meer

Waar staat jouw team?

TYPERING TEAMS

Loszandgroep

Individuele teamleden beschikken over vaardigheden (skills) maar er heeft nog geen ontwikkeling plaatsgevonden

Lees meer